Megemlékezés a zene világnapjáról

note

„A Nemzetközi Zenei Tanács 1975-ben minden év október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította.

Az elhatározás idején  Yehudi Menuhin volt a zenei tanács elnöke. Maga is a legkülönbözőbb  módokon, magával ragadó művészként, és személyes példamutatásával tett meg mindent azért, hogy a zene ne romboló, hanem az emberiséget a legméltóbb célokra egyesítő hatását fejtse ki.

Nem új keletű a zene rendkívüli mozgósító erejének felismerése.

Nagy filozófusok,- mint például Platón, Arisztotelész – fejtik ki a zene semmivel sem pótolható nevelő hatását.

Korunkban nem mindig hasznos célra használják a technika csodáit, s a zenei világnap feladatának tartja, hogy figyelmeztessen erre. Mivel sokan válogatás nélkül hallgatják a zene minden fajtáját, fontos, hogy ügyeljünk arra, a zenének ne rabjai, hanem okos gazdái legyünk.

A magyar zene nagyjai és tanítványaik,  már a múlt század eleje óta azon fáradoztak, hogy művészetüket az egész emberiség javára fordítsák.

Bartók Béla- kinek az idén ünnepeljük születésének 135.,s  emlékezünk halálának 70. évfordulójára ,- vezető eszméje lett a népek testvériségének szolgálata a zene erejével.

A nemzetközi megbecsülés arra kötelez, hogy nemzeti zenei műveltségünket egyre inkább fejlesszük.

Mi, iskolások is sokat tehetünk érte. Tanuljunk meg minél több népdalt palóc falunk  népdalkincséből, akinek szép hangja van vegyen részt  az énekkari munkában, s mindezt lelkesen és szívből tegyük!

Így hiszünk abban, hogy a zene világnapja előbb – utóbb nemcsak a zenei világ, hanem az egész emberiség ünnepe lesz!”-  gondolatok jegyében emlékeztünk meg idén a zene világnapjáról.

Tanulóink előzetesen zenei rejtvényt is kaptak,mely ismert zeneszerzőnket rejtette. Felismerésük mellett tevékenységükről is beszélniük kellett. Emlékezésünk legkiemelkedőbb pontja két népdalunk közös éneklése volt. Mazsorett csoportunk hangulatos táncbemutatója zárta a megemlékezést.

Benyovszki Mária, szervező

Fotóválogatás

Hozzászólások lezárva.