A Magyar Kultúra Lovagja

A képen balról jobbra: Jankóné Jónás Zsuzsanna, Hegedűs József, Benyovszki Mária és Csendesné Farkas Edit Bogács polgármestere látható

„Magyar Kultúra Lovagja címet kapott „a magyar énekkultúra ápolásáért és a település közművelődése fejlesztéséért” Benyovszki Mária (Bükkábrány) magyar–ének szakos tanár.
Lovagias tettek: Bükkaljai települések kulturális élete – ezen belül kiemelten dalkincse – ápolásának meghatározó személyisége. 1984-ben csatlakozott a helyi népdalkörhöz.
Gyűjtötte Palócföld dalait, és igyekezett tudását tanítványainak átadni. 2007-től a Wass Lajos Szövetség vezetőségi tagja. Az általa vezetett Bogácsi Pávakör háromszoros Aranypáva díjas lett. Palócföld népdalainak, népviseletének hiteles megőrzéséért Csokonai Vitéz Mihály-díjat vehettek át az Emmi miniszterétől.
A község ünnepeinek aktív szereplője, a Bükkaljai Dalostalálkozó, valamint a szövetség kárpát-medencei versenyei elő- és középdöntőjének szervezője.
2005-óta a bükkábrányi, 2010-óta a mezőnagymihályi népdalkör is az ő szakmai vezetésével működik. Felvidéki, erdélyi és lengyel együttesekkel is tartják a kapcsolatot.”

Büszkék vagyunk Marika tanár nénire!

Hozzászólások lezárva.