Ismét megelevenedtek az oldalak

2018. március 23-án immár XII. alkalommal rendezte meg iskolánk a Megelevenedett oldalak kalandos olvasóversenyt.

A rendezvénnyel idén is az olvasás élményszerűségét szerettük volna bemutatni, illetve tudatosítani tanulóinkban.

Alsó tagozatosaink A kerek kő című népmese szereplőivé válhattak, a felső tagozatos tanulók pedig visszautazva az időben, az idődetektívek szerepébe bújva a középkorban, pontosabban a 16. századi Londonban leplezték le a Shakespeare elleni bűncselekmények elkövetőit.

Fabian Lenk regényeit nem először választottuk kalandos olvasóversenyünk témájául. Idén is sok izgalmat tartogatott a tanulók számára a Shakespeare és a fekete álarcos című kötete, mely nem csak az ifjúsági regény, hanem a Romeo és Júlia elolvasásához is kedvet teremtett. Az I. Erzsébet korabeli Angliáról kialakított hitelesebb információk elsajátítását segítették a cselekmény helyszínein olvasott szemelvények, berendezési tárgyak, díszletek, jelmezekbe bújt felnőttek.

 Az alsó tagozatos tanulók a mese világába csöppenve járhatták be a szegény testvér meggazdagodásának útját, illetve megtapasztalhatták azt, hogy a testvéri irigység nem vezet jóhoz.

 A versenyen való eredményes szerepléshez elengedhetetlen volt a csapattagok összefogása, szükséges volt a jó kommunikációs képesség, az ügyesség, az erő, a kiváló emlékezet, a bátorság, a leleményesség és a különböző helyzetekhez való alkalmazkodás.

Igyekeztük a nap minden percét tartalommal megtölteni, ezért az indulásig várakozó illetve a versenyt befejező gyerekek számára prezentációt tartottunk az angol reneszánsz divatról, és bemutattuk a Romeo és Júlia elmúlt 400 év alatti különböző művészeti ágakban, műfajokban való megjelenését. Ezen ismeretek birtokában a tanulók számára egyéni versenyt hirdettünk jelmeztervezés kategóriában.

A sok-sok előkészületet, szervezést több mint egy évtizede azért vállaljuk, mert ezen, a hazánkban egyedülálló olvasást népszerűsítő versenyen iskolánk minden tanulója tapasztalati úton érzékelheti az olvasás élményszerűségét.

A versenyről értesítettük Fabian Lenk német írót, az Idődetektívek sorozat szerzőjét, aki válaszlevelében sok sikert kívánt a tanulóknak. Ő és a könyveit kiadó Scolar Kiadó is megtiszteltetésnek vette, hogy ezt a művet választottuk és dolgoztuk fel versenyünk témájául.

Támogatóinknak köszönhetően a versenyben résztvevő 130 tanuló ajándékkal térhetett haza, több csapat tagjai értékes könyvet kaptak jutalmul.

Köszönjük a Községi Önkormányzatnak, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-nek, a Scolar Kiadónak, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak, a Mezőkövesdi Tankerületi Központnak, a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdő Kft.-nek, a Korona Takarék Takarékszövetkezetnek és a Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek, hogy támogatóink voltak az olvasás élményszerűségét bemutató kezdeményezésünknek.

Hálás köszönet továbbá minden felnőttnek és volt tanítványainknak, akik munkájukkal segítették a verseny sikeres lebonyolítását.

Jankóné Jónás Zsuzsa

Hozzászólások lezárva.