Versenyek, rendezvények az irodalmi nevelés jegyében

A magyar költészet napja alkalmából április 5-én költészet napi szavalóversenyt rendeztek Mezőkövesden, ahol iskolánkat 1. osztályból Kállai Klaudia, 3. osztályból Gál Dorka Sára és Dobos Bendegúz Tamás képviselte egy-egy tanulás témájú vers szép előadásával. A 3-4. osztályosok kategóriájában Dobos Bendegúz Tamás II. helyezést ért el.

Április 7-én Mezőnyárádon a 25. Szépkiejtési versenyen vettek részt a 3. osztályos tanulók. Dobos Bendegúz Tamás hangos olvasás kategóriában Szabó Magda Tündér Lala című könyvéből olvasta fel a zsűri által helyben kiválasztott szemelvényt, Dobos Pongrác László prózamondás és Dézsán Erik Péter versmondás kategóriában mutatta be egy-egy pontosan megtanult, szeretetről szóló irodalmi alkotást.

Április 12-én a költészet napja alkalmából iskolánk tanulói közül 21 gyermek mondta el a számára legkedvesebb verset a bogácsi Községi Könyvtárban. A magyar költészet nagy alakjainak- Petőfi Sándor, Arany János, József Attila – verseit szavalták a gyerekek, de hallhattunk kortárs költők műveiből is. Jó volt látni és hallani, hogy a költészet varázsa a legkisebbeket is megérintette.

Az alsó tagozatosak magával ragadó előadásmódja, a felső tagozatosak szépen hangsúlyozott verselése pillanatnyi csodálatra, elgondolkozásra, megállásra késztette a hallgatóságot. A tolmácsolt versekből kiérződtek a költők által megfogalmazott évszázados érzések: a szerelem, a hazaszeretet, a szülők iránt érzett szeretet, a szabadság utáni vágy. Ahhoz, hogy ezekről az emberi érzésekről választékosan tudjunk beszélni, el tudjuk mondani véleményünket, érdemes rendszeresen kitűntetett figyelemmel irodalmi műveket olvasni, verseket tanulni.

Április 22-én Mezőkeresztesre utazott a 3. osztályosok csapata, hogy részt vegyen a Kossuth Lajos Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége által rendezett 15. Térségi Mesevetélkedőn. 9 iskola (Bogács, Bükkábrány, Hejőkeresztúr, Igrici, Mezőkeresztes, Szentistván, Tibolddaróc, Tiszapalkonya és Tiszaújváros) 24 csapata között Dobos Bendegúz Tamás, Dobos Pongrác László, Majnár Dominik, vagyis a bogácsi Három Mesterlegények nevű csapat az előre kiadott 4 meséből jól felkészült. A versenyen a Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj című mese 3 perces mesejelenetét adták elő, és a mesékhez kapcsolt feladatokban is kiválóan helytálltak.

A fenti rendezvényeken elhangzott, megtanult és bemutatott irodalmi alkotások nyelvi, erkölcsi és esztétikai értékükkel hozzájárultak a tanulók személyiségének fejlődéséhez.

Jankóné Jónás Zsuzsa

Oklevelek és további képek megtekinthetőek itt: Link

Hozzászólások lezárva.