Rendhagyó irodalomóra

2016. április 27-én iskolánk tanulói rendhagyó irodalomórán vettek részt a Közösségi Házban.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár által támogatott rendezvényen a Kávészünet együttes megzenésített versekkel hozta közelebb a tanulókhoz a költészetet. A magyar irodalom klasszikusai; Vörösmarty Mihály, József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, Móra Ferenc és kortárs költők verseit fiatalos stílusban hallhatták és énekelhették, kísérhették tapssal vagy éppen csettintéssel a tanulók is, hiszen a zenekar tagjai igyekeztek bevonni a diákokat az előadásukba.

Iskolánk két tanulója szavalatával színesítette a rendhagyó órát; Dobos Pongrác László Móra Ferenc: A cinege cipője, Koós Anna József Attila: Mama című versét mondta el, majd mindkét verset a Kávészünet együttestől igényesen megzenésítve, tiszta énekhangon előadva is meghallgathattuk.

A Kávészünet zenekar tagjai küldetésüknek érzik a versek megszerettetését, népszerűsítését. Erre irányuló tevékenységükért 2010-ben a Magyar Versmondók Egyesületétől megkapták a „Kultúra Fiatal Nagykövetei” megtisztelő címet. A Trendhagyó Irodalomóra című programjukban több tízezer tanuló vett már részt.

A bogácsi interaktív koncertjükön észrevétlenül vonták be a tanulókat a kötelező és a kevésbé ismert versek közös éneklésébe. A koncert alatt a zenészek iskolánk diákjainak és pedagógusainak fülébe elültettek egy-egy dallamot, amihez tartozó szöveget (versrészletet) még napokig dúdolgattuk. Így ez az egy óra nemcsak irodalmi, hanem zenei élményekkel is gazdagította a jelenlévőket. A jó hangulatú koncert végén közös fotó készült, melyet meg lehet tekinteni a zenekar Facebook oldalán.

Jankóné Jónás Zsuzsa

Képválogatás az eseményről

Hozzászólások lezárva.