Megelevenedett oldalak 2015-ben

A bogácsi Bükkalja Általános Iskolában 2015. március 6-án 9. alkalommal tettünk kísérletet arra, hogy népszerűsítsük iskolánkban az olvasást, rámutassunk az ifjúsági könyvek élményszerűségére. Az elmúlt 8 év alatt a tanulók körében folyamatos népszerűségnek örvendő verseny bizonyítékul szolgált célunk eredményességére.

Idén Nógrádi Gábor a Mi Kinizsink c. ifjúsági regénye helyszíneivé rendeztük át tanítás után a tantermeket. A 11 helyszínen tanulóink részleteket olvastak a könyvből, majd az olvasott szövegrészhez kapcsolódó feladatokat oldották meg, váltak a regény szereplőivé. A regény felnőtt szereplőit pedagógusok, szülők, Bogács község intézményvezetői alakították, jelezve hogy mindnyájan szívügyüknek tartják a tanulók olvasóvá nevelését. A versenyben nem a tárgyi tudás volt a hangsúlyos, hanem az ügyesség, találékonyság, megfigyelőkészség, bátorság, emlékezet, kommunikációs készség. Az egyes helyszíneken lehetőségünk volt reálisabban látni a véletlenszerűen alakult csapatok teljesítményét.  Így a tanórán esetleg nem túl eredményes diák is lehetett értékes tagja a csapatnak a győzelméhez vezető úton, melyen ismét együtt izgultunk, együtt örültünk a gyerekekkel.

A 4 órás rendezvény közben, a regénybeli Hollóné konyhája feliratú helyszínen a háziasszonynak öltözött kolléganőnk (szülők segítségével) feltálalta a helyi Vadvirág étterem tulajdonosa által elkészített ízletes töltött káposztát (a regény szerint Kinizsit kínálta meg ezzel), amit középkori szokások szerint kezdtek el enni, majd a ma is használatos evőeszközökkel jó étvággyal fogyasztottak el a tanulók.

A gazdasági válság ellenére akadt még néhány helyi vállalkozó, aki támogatta rendezvényünket, így minden tanuló kaphatott az elért eredmények függvényében valami ajándékot.

Kollégáimmal ismét arra a következtetésre jutottunk, hogy valóban érdekes és értékes estébe nyúló délutánt töltöttünk együtt tanulóinkkal.

Reméljük, a jövőben is lesz lehetőségünk felkelteni a tanulók érdeklődését az olvasás élményszerűsége iránt, s nemcsak a kötelező tananyag elsajátításakor vesznek kezükbe könyveket.

Köszönjük, hogy ismét sokan voltak partnereink ebben az újszerű, olvasást népszerűsítő játékos, izgalmakban bővelkedő vetélkedőben.

Jankóné Jónás Zsuzsa

Fotóválogatás az eseményről itt elérhető: Link

Videó az eseményről:

Hozzászólások lezárva.